06 424 224 94         info@homeopathiekamphuis.nl

Homeopathie

Klassieke homeopathie is misschien een andere benadering dan je gewend bent.

Homeopathie is een milde en effectieve vorm om allerlei ziektes en klachten te behandelen, het is een methode om het herstelproces van de hele mens te ondersteunen. 

Homeopathie is ongeveer 200 jaar geleden ontwikkeld door de Duitse arts Samuel Hahnemann (1755-1843).

Hoe werkt homeopathie?

Het basisprincipe is dat iemand kan verbeteren van een aandoening of ziekte door het toedienen van een homeopathisch middel dat, gegeven aan een gezond mens, dezelfde symptomen oproept als de symptomen van de betreffende aandoening of ziekte.

Hoe werkt dat dan?

Een simpel voorbeeld: een acuut ontstekingsproces rood, pijnlijk, warm, met veel zwelling, kan bijvoorbeeld goed reageren op het homeopathische middel van een bij. Als je gestoken wordt door  bepaalde insecten, kan dat ook een flinke zwelling, roodheid, warmte en pijn en tot gevolg hebben.
Het gelijke wordt met het gelijkende genezen.

Een homeopathisch middel geeft een prikkel, zodat je lichaam weer in balans komt en je klachten verbeteren. Homeopathie kan iets dat gestagneerd is weer in beweging brengen. Dit in beweging zijn is je ont-wikkelen om los te komen van oude klachten of oude ballast, zodat je meer jezelf kan gaan zijn.

Zelf genezend vermogen

We hebben allemaal van nature een zelf genezend vermogen. Dit is bijvoorbeeld te zien bij het genezen van een wondje of snee of bij het verwerken van verdriet, waarbij je nog bij je gedachte aan een nare gebeurtenis, verdrietig kunt zijn maar niet meer uit het veld geslagen.

Dit zelf genezende vermogen werd door Samuel Hahnemann de levenskracht (dynamis) genoemd.
Dag en nacht werkt je psyche, hormoonsysteem, zenuwstelsel en immuunsysteem samen door zich met elkaar te verbinden en te communiceren. Als mens ben je niet op te delen. Daarom is klassieke homeopathie een holistische geneeswijze. Je ziel, psyche, energie en lichaam zijn met elkaar verbonden. Dat maakt je tot uniek mens.

Een homeopatisch middel

  • is gemaakt van natuurlijke stoffen zoals planten, dieren, mineralen
  • spreekt het natuurlijk herstelvermogen van de mens aan
  • prikkelt op het zelf herstellend vermogen, zodat je lichaam meer in balans komt en je klachten verbeteren
  • ondersteunen juist de eigen afweer om zelfherstel te bewerkstellingen
  • Vormt geen belasting voor het milieu, want er is maar heel weinig grondstof voor nodig. Daardoor ecologisch, natuurlijk en duurzaam.
  • Het werkt niet verslavend en kan aanvullend en ondersteunend werken bij reguliere behandelingen
  • Homeopathische geneesmiddelen worden niet op dieren getest, maar op gezonde mensen
  • Is vrij van chemische belasting en makkelijk in te nemen

Om de giftigheid van sommige stoffen tegen te gaan is Samuel Hahnemann deze gaan verdunnen. Hij kwam er achter dat door dit verdunnen de stoffen een geneeskrachtige werking kregen. Door te gaan schudden bleek de geneeskracht nog verder toe te nemen en langer aan te houden.
De energie van de verdunde stof zorgt voor een zachte milde ondersteuning en is niet toxisch, dus onschadelijk voor lever en nieren. 

Hoe werkt dit dan praktisch?

Homeopathie is een geneeswijze die het zelf genezend vermogen van de mens stimuleert.

 

Toen Samuel Hahnemann een keer uit interesse zelf een plantaardige stof innam, ontstonden bij hem klachten en sensaties die erg leken op het ziektebeeld van malaria. Na verder onderzoek en experimenteren ontdekte hij dat als iemand deze klachten heeft, hij genezen kon worden door toedienen van een middel dat de symptomen kan oproepen bij een gezond persoon.

Dit noemde hij het gelijksoortigheidsprincipe.